piątek, 30 maja 2014

Zupa szpinakowa


Od pewnego czasu odnajduję w kuchni  spokój i relaks. Gotowanie pozwala mi na odłączenie się od wszystkiego i skupieniu na czymś przyjemnym. Mając odrobinę wolnego czasu, pozwalam sobie na poszukiwanie i testowanie nowych przepisów. Z racji, że w piątki nie jadamy w domu mięsa, dzisiaj postawiłam na zupę szpinakową z włoszczyzną, odrobiną makaronu i jajkiem. Zamierzam podzielić się z Wami moim przepisem. Zapraszam.



Składniki (dla 2-3 osób):

- 450 g opakowanie mrożonego szpinaku
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 3 średniej wielkości ziemniaki
- świeża włoszczyzna
- lubczyk ogrodowy (suszony lub świeży)
- ziele angielskie
- liść laurowy

Przygotowanie:



1. Wstawiamy bulion warzywny z około 2 litrów wody. Dorzucamy obrane i pokrojone w kosteczkę ziemniaki. Do wody dorzucamy jeden liść laurowy, kilka ziarenek ziela angielskiego i odrobinę lubczyku i gotujemy aż warzywa zmiękną.


2. Na patelni podsmażamy na maśle pokrojoną w kosteczkę cebulę i czosnek aż się zeszklą na złoto. 



3. Podsmażoną cebulę i czosnek przekładamy z patelni do bulionu. 

4. Do bulionu dodajemy paczkę mrożonego szpinaku. Doprawiamy zupę solą i pieprzem.


5. W osobnym garnku gotujemy jajka na twardo. 

6. Zupę gotujemy tak długo aż zmiękną wszystkie warzywa i szpinak. 


7. Na koniec można zupę delikatnie zaciągnąć śmietanką i doprawić według uznania. 

Bardzo dobrze smakuje podana z jajkiem lub makaronem. 


Smacznego życzę,




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz