poniedziałek, 17 lutego 2014

Potrawka z koperkiem w towarzystwie gotowanego kurczaka i ryżu.




Potrzebujemy: 
dwie piersi z kurczaka
marchewkę
cebulę
liść laurowy
ziele angielskie
sól, pieprz

Sos: 
pół kostki rosołowej, 
szklanka bulionu; rosołu
szklanka śmietanki 30% z dwoma łyżkami mąki, by zagęstnić sos
pęczek posiekanego koperku
dwa żółtka - by sos uzyskał ładniejszy kolor
sok z cytryny i cukier





   Oczyszczoną i lekko rozdrobnioną włoszczyznę gotujemy w garnku z wodą. Dodajemy do niej piersi z kurczaka. Ja zdecydowałam się na pokrojenie każdej z nich na cztery części, jak widać na zdjęciu. Jeżeli wolicie ugotować całość, jest to Wasza decyzja, wedle uznania. Mięso i włoszczyznę gotujemy, aż będą miekkie, około 25-30 minut.

   W tym samym czasie wstawiamy biały ryż w wodzie delikatnie osolonej. Gotujemy wedle opisu na paczce, w moim przypadku było to 17 minut, by ryż wyszedł idealny, nie za miękki, nie za twardy.

   Następnie przygotowujemy sos. Na potrawkę jest wiele przepisów. Mój jest miksem tego, co nauczyła mnie babcia, mama i ja sama. Do garnka stojącego już na małym ogniu wrzucamy pół kostki rosołowej. Do tego dodajemy jedną szklankę bulionu, który odlewamy sobie z garnka w którym gotują się piersi. Po kilku minutach gotowania bulionu (sos) dolewamy do niego niecałą szklankę śmietanki 30% z dwoma łyżkami mąki, by zagęstnić sos. Od czasu do czasu mieszając dorzucamy do sosu posiekany koperek. Wbijamy do niego dwa żółtka, by miał ładny, smacznie wyglądający kolor. By odpowiednio doprawić smak, naprzemiennie dodajemy to odrobinę soku z cytryny, to cukru. Próbujemy smak, kiedy uznajemy, że jest odpowiedni (słodko-kwaśny) jeszcze chwilę gotujemy i podajemy.

   Na talerz podajemy około filiżankę ryżu, do tego dwie ćwiartki piersi z kurczaka. Z boku kładziemy marchew, która gotowała się w bulionie i całość polewamy potrawką.


1 komentarz:

  1. Blog świetny, notki również :) Pozdrawiam, Sebastian,
    http://owszytkim-i-oniczym.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń